In ‘Odiel Defraeye. Fenomeen’ beschrijft Herman Laitem het begeesterende leven van Rumbekenaar Odiel Defraeye. Hij was de eerste Belg die de Tour de France won. In 1912. Met zijn onverhoopte zege zorgde ‘Frayke’ voor een opstoot van nationale trots en Vlaams zelfgevoel. Odiel kreeg een ongeziene ‘blijde intrede in Brussel’ en Karel Van Wijnendaele versnelde de lancering van Sportwereld en de Ronde van Vlaanderen om het fietsgevoel voorgoed te verankeren bij ons.


‘Frayke’ was klein en guitig. Maar achter de pientere pretoogjes zat heel wat karakter. Zijn fiets schonk hem het avontuur om onder de kerktoren en de borstelstiel uit te komen. Eerst als Leeuw van Vlaanderen (1910), daarna als Belgisch kampioen (1911) en winnaar van de Ronde van België (1912). Dit opende de poort naar de Tour. Hij mocht starten als knecht maar ontpopte zich als leider en won drie ritten. Favoriet Lapize gaf in de Alpen op. Parijs werd een triomf.


Dankzij de Tour verwierf Defraeye geld en aanzien. Hij bouwde een brasserie mét velodroom in Rumbeke, waar Patrick Sercu later de knepen van het vak leerde. Het bracht geen innerlijke rust. Hij ging herbronnen in Frankrijk maar keerde snel terug naar onze kust. Hij baatte er een hotel uit en later enkele café-pensions. Tussen pot en pint genoot hij van de zeelucht en de aandacht voor zijn straffe toeren. Hij stierf vergeten op een kasteelseniorie in Waals-Brabant, een schaduw van de jonge god die hij ooit was geweest.

Profiteer van het  voorintekenaanbodhttp://livepage.apple.com/http://livepage.apple.com/Voorintekenen.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1

Odiel Defraeye zette 100 jaar geleden ons land op stelten

Geniet van enkele foto’sFotos.html
NIEUWVoorintekenen.htmlshapeimage_6_link_0